Rijksoverheid wil groene stroom van eigen bodem


rijksoverheid2

De Rijksoverheid wil op termijn 100% groene stroom van Nederlandse bodem inkopen. De groene stroom moet zoveel mogelijk afkomstig zijn van de grond die het Rijk bezit. 100% groene stroom uit Nederland is nu nog onmogelijk. Hiervoor wordt er in ons land nog te weinig groene stroom opgewekt. Daarom wil het rijk voorlopig 70% groene stroom uit buitenland en 30% uit eigen land inkopen.
De overheid wil door 30% Nederlandse groene stroom de productie van groene energie in eigen land stimuleren. Hoe groter de vraag naar Nederlandse groene stroom, hoe harde de Nederlandse energiemarkt zijn best zal doen om groene stroom te produceren. De overige 70% van de garanties van oorsprong koopt de overheid in uit Europese landen. De groene stroom die de overheid wil importeren wordt opgewekt uit zonne-energie of windenergie in Europa.

Geen Scandinavische groene stroom

De overheid is sinds dit jaar afgestapt van groene stroom uit Scandinavië. Waarom doet de overheid dat? In bijvoorbeeld Noorwegen is er veel hoogteverschil en wordt er via waterkrachtcentrales heel veel groene stroom opgewekt. De garanties van oorsprong van deze groene stroom biedt Noorwegen heel voordelig aan op de Europese markt van garanties van oorsprong. Een energieleverancier kan door deze garanties van oorsprong te kopen, heel voordelig groene energie leveren aan Nederlandse klanten. Terwijl de stroom zelf bijvoorbeeld voor het grootste deel in kolencentrales wordt opgewekt.

Overheid raadpleegt markt

gorne energiee

Naar verwachting in november start de overheid met het grootschalig inkopen van groene stroom. Dit gaat via een aanbesteding. De groene stroom wordt ingekocht voor de periode 2018-2021. Om de aanbesteding voor te bereiden, inventariseert de overheid nu of de markt de gewenste groene stroom wel kan leveren. En tegen welke meerprijs. De overheid is met 1000 gigawattuur per jaar een zeer grote afnemer van stroom.

Koop je ook groene stroom in?

Wil je net als het rijk ook graag groene stroom inkopen? Geef dit dan eenvoudig aan in onze vergelijker van energieleveranciers. Je krijgt dan op basis van je huidige verbruik de beste energiedeal met groene energie te zien. Wil je groene energie van Nederlandse bodem? Dan betaal je iets meer voor je energie. Maar je stimuleert dan wel de Nederlandse energieproducenten om te investeren in groene stroom uit eigen land.


Heeft u nog vragen?

U kunt te allen tijde contact met ons opnemen via onze telefonische helpdesk: 088-66 99 085. Wij zijn u graag van dienst en hebben antwoord op al uw vragen.


Vindt u dit artikel handig? Deel het dan met uw vrienden!Echt goedkope energie? Stap Over!

De makkelijkste en snelste manier om te besparen op uw energierekening, is door een energiecontract af te sluiten bij een goedkopere energieleverancier.

Om de beste en de goedkoopste energieleverancier te vinden, kunt u nu direct energie vergelijken. Zo kunt u door over te stappen wel 450 euro per jaar besparen!Energietoppers.nl

  • 100% onafhankelijk

  • Exclusieve aanbiedingen

  • Alle energieleveranciers

  • Nooit zonder energie

  • 14 dagen bedenktijd

  • Laagste prijsgarantie

Klanten over ons


“Slim, snel en duidelijke informatie!”
– Tim van Veen