Laten we de zonne-energie niet vergeten!

zonne-energie

Heb je ze ook wel eens voorbij zien komen op televisie? De spandoeken waarmee bewoners protesteren tegen windenergie. Hierop staan leuzen als ‘Tegen windenergie, voor zonne-energie’. Door de politieke en media-aandacht voor windmolens en windenergie, zou je bijna vergeten dat er ook nog zonne-energie is. Hoe staat het daar eigenlijk mee in Nederland? Heel goed, als we zonnestroom-expert Peter Segaar mogen geloven. Met Solarplaza sprak hij begin april over de groei van de zonne-energiemarkt in 2015: ‘Het was een recordjaar met een recordgroei’.

Groei van 450 megawatt in 2015

Zonne-energie-expert Peter Segaar houdt de groei van zonnestroom nauwlettend in de gaten. Dit doet hij aan de hand van cijfers van Nederlandse netbeheerders. Volgens berekeningen van Segaar was er eind 2015 voor 1500 megawatt vermogen aan zonnepanelen opgesteld. In 2014 ging het om 1050 megawatt: een groei van 450 megawatt. Uit deze 1050 megawatt aan beschikbaar vermogen is in 2014 785 miljoen kWh opgewekt (bron: CBS, maatwerktabel: zonnestroom naar sector).

Realisatie nieuwe zonne-energie-projecten

Segaar geeft in het bericht van Solarplaza aan dat grote zonne-energie-projecten zoals Zonnepark Ameland hebben bijgedragen aan de toename van het beschikbare vermogen aan zonne-energie in Nederland. Ook Heineken, Wehkamp, Thijssenkrupp, Bunnikplants hebben op grote schaal zonnepanelen geplaatst. Verder mogen woningbouwcorporaties vanaf 2015 via huurders zonnestroom terugleveren. Ook dit had een positief effect op zonne-energie in Nederland.

Officiële cijfers in mei bekend

Het CBS komt in april/mei met cijfers over het aantal bijgeplaatste zonnepanelen in Nederland. Dit doet het bureau jaarlijks aan de hand van een enquête onder leveranciers die zonnepanelen importeren. Dit heeft het CBS in januari 2016 opnieuw gedaan. De resultaten van de enquête geven een beeld van de afzet van zonnepanelen op de Nederlandse markt in 2015. Tijdens de conferentie ‘The Solar Future NL- Prepare for change’ op 26 mei lichten marktleiders en deskundigen de groei, verwachtingen en potentie van zonne-energie verder toe.

Waar staan in Nederland zonnepanelen?

Misschien ben je nieuwsgierig over waar de zonnepanelen in ons land geplaatst zijn. Uit cijfers van het CBS blijkt dat ongeveer 70% van de zonnepanelen op de daken van woningen ligt en zo’n 30% bij bedrijven. Van deze 30% is ruim 10% geplaatst bij landbouwbedrijven, ruim 10% bij dienstverlenende bedrijven en het restant bij andere bedrijven. (bron: CBS, maatwerktabel: zonnestroom naar sector).

Heb je interesse in zonne-energie?

Op Milieu Centraal.nl kun je via een adviesmodule achterhalen of het voor jouw huis mogelijk is om zonnepanelen te installeren. Op energiesubsidiewijzer.nl kun je na nagaan of er een lokale subsidie is voor de aanschaf van zonnepanelen. Helaas is er geen landelijke subsidiepot voor zonne-energie beschikbaar. Misschien kan de energiebespaarlening interessant voor je zijn. Zoek ook zeker uit of het terugvragen van btw op aanschaf van zonnepanelen mogelijk/interessant is.


Heeft u nog vragen?

U kunt te allen tijde contact met ons opnemen via onze telefonische helpdesk: 088-66 99 085. Wij zijn u graag van dienst en hebben antwoord op al uw vragen.


Vindt u dit artikel handig? Deel het dan met uw vrienden!Echt goedkope energie? Stap Over!

De makkelijkste en snelste manier om te besparen op uw energierekening, is door een energiecontract af te sluiten bij een goedkopere energieleverancier.

Om de beste en de goedkoopste energieleverancier te vinden, kunt u nu direct energie vergelijken. Zo kunt u door over te stappen wel 450 euro per jaar besparen!Energietoppers.nl

  • 100% onafhankelijk

  • Exclusieve aanbiedingen

  • Alle energieleveranciers

  • Nooit zonder energie

  • 14 dagen bedenktijd

  • Laagste prijsgarantie

Klanten over ons


“Slim, snel en duidelijke informatie!”
– Tim van Veen