Energie vergelijken in Groot-Britannië

groot-britannie

Overstappen van energieleverancier is populair in ons land. In 2015 wisselde 15,1% (record) van de huishoudens en bedrijven van energieleverancier. Ter vergelijking: het gemiddelde overstappercentage van Europa is 6%. Groot-Brittannië was het eerste Europese land met een vrije energiemarkt. Is daar energie vergelijken en overstappen ook zo populair? Hoe werkt de Britse energiemarkt? Wij zochten het voor je uit.

Liberalisering energiemarkt

Onze energiemarkt werd in 2004 geliberaliseerd: het begin van energie vergelijken en overstappen. Groot-Brittannië was het eerste land met een vrijgegeven energiemarkt. Daar is energie vergelijken en overstappen al sinds 1999 mogelijk. In Engeland was in het piekjaar 2008 het overstappercentage maar liefst 20%. In 2014 stapte 11,1% van de huishoudens over van energieleverancier (bron: 2015 Great Britain and Northern Ireland National Reports to the European Commission). Bepaalde marktinterventies door Ofgem (Office of the Gas and Electricity Markets) hebben mogelijk en onverhoopt deze daling veroorzaakt. Een voorbeeld: energieleveranciers stopten met verkoop aan de deur. Dit vanwege strenge regels voor directe verkoop en marketing van Ofgem en politieke en publieke druk.

Overstappercentages gaan de goede kant op

Komt het dan nog wel goed overstappen van energieleverancier in Groot-Brittannië? Energievergelijker Uswitch vindt dat de Engelse markttoezichthouder zich in moet zetten om het overstappercentage op te krikken naar 25% in 2020. De overstappercentages lijken wel weer goed op te krabbelen sinds het laatste kwartaal van 2014. In het eerste kwartaal van 2016 waren er bijvoorbeeld 25% meer overstappers dan in dezelfde periode in 2015. Markttoezichthouder CMA heeft onlangs voorstellen gedaan om overstappen van energieleverancier verder te stimuleren. Er wordt zelfs gedacht over een Ofgem-gecontroleerde database waarmee concurrerende energieaanbieders contact kunnen zoeken met particuliere en kleinzakelijke klanten die 3 jaar of langer variabele tarieven hebben bij een energieleverancier.


energie markt

Concurrentie op de energiemarkt

Klanten die dure variabele tarieven hebben kunnen op jaarbasis £325 besparen door naar de beste deal met vaste tarieven over te stappen. Een groot prijsverschil, dus een goede concurrentie op de energiemarkt? De Council of European Energy Regulators (CEER) houdt de concurrentie van de energiemarkten van de Europese landen in de gaten. Dit doet de toezichthouder aan de hand van de ACER-Index. Uit onderzoek van CEER blijkt dat Groot-Brittannië (net als Nederland) bij de top 5 zit van concurrerende markten voor zowel gas als elektriciteit.Weetjes over de energiemarkt

 • Als je gepensioneerd bent of een laag inkomen hebt, kun je korting krijgen via de ‘Warm Home Discount’. Verschillende energieleveranciers in Engeland doen mee aan dit programma.
 • Gas is in Groot-Brittannie duurder dan in Nederland (Zweden en Portugal hebben de hoogste gasprijs). In Nederland is de elektriciteitsprijs lager (Denemarken en Duitsland hebben de hoogste stroomprijs).
 • Groot-Brittannie kent 44 energieleveranciers, waarvan 6 grote.
 • Ongeveer 70% van de particuliere klanten bij de 6 grootste energieleeranciers betalen het duurdere standaard variabele tarief.
 • In Engeland zijn er ook prepaid energiemeters in sommige huizen. Je moet dan je energietegoed op waarderen en hebt dan weer stroom en gas. In Nederland biedt Flexenergie prepaid energie aan, maar dan gewoon via de slimme meter.

Energie vergelijken

 • Ofgem heeft een lijst met 12 onafhankelijke energievergelijkers. De opties en prijzen in deze energievergelijkers worden op een eerlijke manier berekend en getoond. Zodat je met zelfvertrouwen kunt beginnen met energie vergelijken. De energievergelijkers op de lijst mogen een Ofgem-certificaat-keurmerk op hun website tonen.
 • Ook bij overstappen van energieleverancier in Groot-Brittannië heb je 14 kalenderdagen bedenktijd en moet je een overstapvergoeding betalen als je bij een vast energiecontract te vroeg overstapt.
 • Sinds juni 2015 hebben alle energierekeningen een QR-code. Deze code bevat data over je energieverbruik. Als je een switching app op je smartphone gebruikt kun je de code hiermee scannen. Vervolgens worden jouw unieke data gebruikt om snel een energievergelijking te maken.
 • consument
 • Als je gaat verhuizen ben je eerst automatisch klant bij de leverancier die al op het adres leverde. Zodra je de woning intrekt, moet je uitzoeken wie je leverancier is. Daar meld je je aan en geef je de meterstanden aan door. Bij de nieuwe leverancier wordt je meestal op het variabele tarief gezet. Zodra je bent verhuisd kun je beginnen met energieleveranciers vergelijken en overstappen.
 • Overstappen van energieleverancier kost 17 tot 21 dagen.
 • In Nederland hoef slechts je energieverbruik, huidige leverancier en postcode in te vullen in de vergelijker. In Groot-Brittannië zijn er energievergelijkers waarbij je vrij veel vragen moet beantwoorden. Je krijgt zo een beter advies op maat, maar je bent wel meer tijd kwijt. Enkele voorbeelden van extra informatie die gevraagd wordt:
  • Je moet aangeven of de vergelijker alle deals toont of alleen de deals die je via de energievergelijker kunt afsluiten.
  • Aangeven hoe je nu je energierekening betaalt, via bijvoorbeeld automatische incasso of acceptgiro.
  • Je moet je huidige energiecontract met einddatum invullen zodat ze precies het prijsverschil kunnen berekenen tussen wel overstappen en bij je huidige leverancier blijven.
  • Soms moet je je e-mailadres invullen voordat je überhaupt de vergelijkingsresultaten kunt bekijken.
  • Soms moet je akkoord gaan met de algemene voorwaarden voordat je de resultaten van het energie vergelijken kunt bekijken.
 • Gezien bij energievergelijkers: een lijst met de energieleveranciers in de vergelijker met daarachter of de vergelijker wel of geen commissie krijgt voor elke aangeleverde klant. Heel transparant.
 • Er is een energievergelijker van citizensadvice (consumentenloket). Je kunt dan energieprijzen vergelijken. Om over te stappen moet je contact opnemen met de leverancier.

Vond je het interessant om te zien hoe ons overzeese buurland Groot-Brittannië het doet op de energiemarkt? Kijk dan ook eens naar ons bericht ‘energie vergelijken in België’. Wil je eens aan de slag met je huidige energiekosten? Even kijken of jezelf ook niet goedkoper uit kunt zijn? Probeer dan onze gratis energievergelijker. Laat je verrassen door de besparingsmogelijkheden in ons land.


Heeft u nog vragen?

U kunt te allen tijde contact met ons opnemen via onze telefonische helpdesk: 088-66 99 085. Wij zijn u graag van dienst en hebben antwoord op al uw vragen.


Vindt u dit artikel handig? Deel het dan met uw vrienden!Echt goedkope energie? Stap Over!

De makkelijkste en snelste manier om te besparen op uw energierekening, is door een energiecontract af te sluiten bij een goedkopere energieleverancier.

Om de beste en de goedkoopste energieleverancier te vinden, kunt u nu direct energie vergelijken. Zo kunt u door over te stappen wel 450 euro per jaar besparen!Energietoppers.nl

 • 100% onafhankelijk

 • Exclusieve aanbiedingen

 • Alle energieleveranciers

 • Nooit zonder energie

 • 14 dagen bedenktijd

 • Laagste prijsgarantie

Klanten over ons


“Slim, snel en duidelijke informatie!”
– Tim van Veen